صباح زنگنه در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا، اظهار کرد: ایران و آمریکا هردو به این مذاکره نیاز دارند. آمریکا به دنبال این است که جایگاه و موقعیت خود را در جهان حفظ کرده و بخشی از بحرانهای داخلی خود را نیز بتواند جبران کند. نگاه آمریکا به ایران متغیر است، اما در یک محاسبه جدی و فراگیر نشان میدهد که باید از وضعیت قطع روابط خارج شود تا ثبات، امنیت و تحقق رشد اقتصادی در منطقه و در جهان تضمین شود؛ به همین دلایل آمریکا به دنبال یافتن راهی برای همکاری با ایران است.
وی افزود: همه کشورهای منطقه درک میکنند که انتخاب راههای خشونتبار و طرح موضوع حمله، درگیری و جنگ چیزی است که اسرائیل به دنبال آن است و ایران و آمریکا به دنبال جنگ نیستند، تنها رژیمی که از درگیری در منطقه سود میبرد اسرائیل است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: چند عامل را تمام حکومتها باید در نظر بگیرند که یکی از مهمترین عوامل زمان است، زمان عنصری نیست که بتوا از آن غفلت کرد و آن را نادید گرفت. شرایط تند، کند و متغیر قابل تغییر و قابل کنترل است، اما زمان که بگذرد دیگر نمیتوان آن را برگرداند و هرچه اتخاذ تصمیم دقیق باشد و مراعات زمان مناسب باعث برنده شدن یک کشور و یک ملت است، اما با به تعویق انداختن و زمان گذراندن معلوم نیست آیا فرصت بهتری در آینده پیش خواهد آمد یا خیر؟
زنگنه در ادامه گفت: امام علی (ع) فرمودند که فرصتها مانند ابر هستند اگر از باران آن استفاده نمیکنید این ابرها به سرعت از روی سر شما خواهد گذشت و ابری که میگذرد قابل برگشت نخواهد بود، لذا زمانی که فرصت مناسبی ایجاد میشود حاکمان و مدیران یک کشور باید بتوانند از آن فرصت به موقع استفاده کنند.
وی افزود: مذاکرات فرصت مناسبی برای موقعیت ایران در سطح منطقه و جهان و حل بحرانهای اقتصادی داخلی ایجاد میکند، با داشتن رابطه معقول، منطقی و براساس محاسبات کارشناسانه و موقعیتشناسانه میتوان بسیاری از نارساییهای اقتصادی را حل کرد. زمانی که قدرت انجام مبادلات مالی فراهم نباشد هزینههای زندگی افزایش مییابد و ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینهها بر یک کشور تحمیل خواهد شد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: بازارهای ایران در منطقه و جهان، در آسیا، آفریقا، اروپا و در آمریکا از جمله مکزیک و کانادا این فرصتها را نباید از دست داد، با داشتن یک تعامل تجاری و اقتصادی حساب شده بسیاری از بحرانها و کمبودهای مالی کشور بر طرف خواهد شد.
زنگنه با اشاره به برجام، اظهار کرد: در دنیای سیاست بحث اعتماد مطرح نیست، بحث ایجاد سازوکارهای درست برای اطمینان داشتن به نتایج تعامل، حائز اهمیت است وگرنه هیچ کشوری صددرصد قابل اطمینان نیست حتی کشورهایی که قراردادها بستند و قراردادهایشان در پارلمانهایشان به تصویب رسید، اما میبینیم زمانی که نیت رهبران یک کشو بر خلاف آن باشد آن قرارداد مورد توجه قرار نخواهد گرفت.
وی افزود: قراردادهای آمریکا با نامه کیوتو، نامه محیط زیست قراردادهایش با کشورهای اروپایی با یک رئیس جمهور جدید و دیدگاه متفاوت بههم خواهد خورد و اینطور نیست که همه کشورهای دنیا که وارد یک توافق شدند همه چیز برایشان تضمین شده خواهد بود مگر اینکه کشور صاحب هدف، به خوبی بتواند مبانی داخلی اقتصاد خود را تقویت کند، ثانیا در شناخت طرف مقابل محدودیتها و فرصتهایش را به موقع استفاده کند و در این مورد هم با ایجاد روابط تجاری و اقتصادی احساس کند ذینفع است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: هیچ قرارداد یک طرفهای در سطح جهان نداریم که موفق بشود و موفق بماند، باید معادله برد_برد ایجاد کرد. اگر معادله برد_باخت باشد قطعا طرف بازنده تلاش میکند آن معادله را برهم بزند، اینها محاسبات اقتصادی، تجاری، حقوقی، روانی و جامعهشناختی است و باید تمام این معادلات را در نظر گرفت و کار را محکم کرد.
زنگنه تاکید کرد: زمانی که تمام بخشهای خصوصی ایران و آمریکا احساس کنند در وجود رابطه منافعی خواهند برد هردو ملت برنده خواهند شد، اما اگر بخواهیم به صورت صوری رابطهای برقرار کنیم که اطراف احساس منفعتی نداشته باشند، آن رابطه شکننده است.
وی افزود: باید نیازهای آمریکا و تهدیداتی که احساس میکند، در محاسباتمان بیاوریم، ایران هم باید امکانات و اقتصاد داخلی را بهبود دهد، مشکلات اقتصاد داخلی را حل کرده و هم با برقراری ارتباط با اقتصاد بزرگ آمریکا بهرهای از آن اقتصاد نصیب کشورمان شود، یکی از عوامل اصلی که دولتمردان آمریکا را برای داشتن یک رابطه محکم دچار تردید میکند، دفاع غیرمنطقی آمریکا از منافع رژیم صهیونیستی و ترجیح منافع اسرائیل بر منافع خود و روابطش با سایر کشورهاست.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در نهایت گفت: اگر بتوان آمریکا را متوجه کرد که باید به منافع دوطرفه خودش با ایران توجه کند و تلاش نکند منافع رژیم اسرائیل را بر روابطش با ایران ترجیح دهد، روابط محکم و پابرجا خواهد بود، مشکل آمریکاییها و دولتمردان آمریکا این است که خود را تسلیم مطلق تحریکات اسرائیل میکنند از طرفی ایران باید سیاست خود را به طور صحیح تعریف و بیان کند که ایران به دنبال برقراری روابط منطقی با آمریکا است، به دنبال تهدیدات و درگیری منطقهای نیست و به دنبال آرامش استقرار و ثبات در منطقه است.